slider_akkrumeoIMG_8649

Akkrum

In het tweelingdorp Akkrum/Nes wonen 4500 mensen, waarvan 3200 in Akkrum en 1300 in Nes. Het waterrijke dorp ligt midden in Fryslân en is verbonden met de Terhernster- en Terkaplesterpoelen en het Sneekermeer. Het ligt tussen Grou en Terherne, tussen het Pikmeer en het Sneekermeer.

In de omgeving Akkrum zijn mooie fietsroutes, waaronder de pontjesroute.

 

Akkrum heeft diverse gezellige eetgelegenheden.

 

Bezienswaardigheden (bron: Akkrum.net)

Coopersburg is rond 1900 gebouwd en ontleent zijn naam aan Folkert Harmen Kuipers. Folkert Harmen Kuipers is op 22-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten geëmigreerd. In de Verenigde Staten werd Folkert Harmen Kuipers een vermogend zakenman. Tijdens één van zijn jaarlijks bezoeken aan zijn ouders, viel hem de armoede onder de Akkrumse bevolking op en riep daarom een stichting in het leven. Deze stichting had tot doel de armen onderdak en verzorging te geven. Omdat Kuipers zijn naam in de Verenigde Staten had omgedoopt tot Cooper, kreeg het gebouw de naam Coopersburg. Coopersburg wordt nog steeds omgeven door een fraai aangelegde tuin en een wandelpark met een mausoleum. In dit mausoleum zijn de lichamen van het echtpaar Cooper bijgezet.

 

De Doopsgezinde Kerk (1835) aan het Heechein in Akkrum, is een ontwerp van Thomas Romein, stadsarchitect van Leeuwarden. De kerk heeft een authentieke classicistische gevel en een Van Damorgel uit 1871. Een ander monument in Akkrum uit de 18e eeuw is de Hervormde Kerk met 4 gebrandschilderde ramen met wapens uit 1761 en grafzerken uit de 16e eeuw vormen het middenpad in deze kerk.

 

De theekoepel Welgelegen (1929), is een opvallend monument uit de 18e eeuw en is gebouwd door Augustinus Lycklema à Nijeholt. In 1924 liet Suster van der Vegt haar vermogen na aan een nog op te richten stichting. De stichting kreeg de naam Welgelegen en deze stichting liet een tehuis bouwen dat onderdak moest bieden aan “alleenwonende” dames uit den fatsoenlijken burgerstand. Een voorwaarde was wel dat de dames uit Friese ouders geboren moesten zijn.

 

Voor meer informatie over Akkrum, kijk ook eens op de website van Akkrum.

 

Links:

. Jachthaven Akkrum / bootverhuur / camping: www.drijfveer.nl
. VVV Heerenveen
Tourist Info Grou/Leeuwarden